Juga al Blocamots
Us presento el Blocamots, una versió del famós joc Tabú en català. El seu ús és lliure i de franc.
Aquest és un joc excel·lent per practicar la nostra llengua i alhora viure moments divertits i emocionants en família o amb amics. Podeu descarregar els arxius amb les fitxes per imprimir i retallar. En cada full DIN A4 (el típic) hi ha nou fitxes amb les vores marcades. Si us agrada, me'n podeu demanar més i m'hi poso!
Amb fons blanc i lletres negres (versió barata)
DESCARREGA EL BLOCAMOTS 200 fitxes 30/12/2024
DESCARREGA EL BLOCAMOTS 50 fitxes 30/12/2024
Amb fons blau i lletres blanques (versió original)
DESCARREGA EL BLOCAMOTS 200 fitxes 30/12/2024
DESCARREGA EL BLOCAMOTS 50 fitxes 30/12/2024
Us recomano imprimir les fitxes en paper gruixut i, si podeu, plastificar-les. Així no es faran malbé. Si és massa embolic fer-ho a casa, podeu anar a qualsevol copisteria i que us facin un pressupost. No hauria de ser gaire car, en especial si es tracta de les fitxes de fons blanc.
I quines són les regles del joc? Bàsicament les que vulgueu, però us donaré algunes instruccions perquè veieu per on va la cosa.
INSTRUCCIONS DEL BLOCAMOTS
Heu de formar dos equips i tant se val el nombre de components. Un jugador de l'equip A es posa de cara als seus i agafa una fitxa. En un minut ha de donar pistes per tal que els seus companys encertin el mot que toca sense dir cap de les cinc paraules que hi ha a baix. L'equip B es posarà darrere d'ell i controlarà el temps i que no digui cap paraula prohibida, és a dir, blocada pel joc. Si un mot s'encalla o creu que és massa difícil, pot passar a la següent fitxa. Podeu establir un nombre de fitxes que es poden passar en cada torn, per exemple, tres, perquè no se n'abusi. I es pot permetre tornar enrere a una fitxa passada anteriorment. Cada mot encertat és un punt positiu i cada vegada que falli i digui una paraula blocada serà un punt negatiu. Un cop acabi el temps, l'equip B farà el mateix. L'objectiu és tenir més punts que l'equip contrari o arribar a un nombre de punts concret que s'hagi acordat. Recordeu apuntar els punts, tant positius com negatius.
Totes les fitxes que no es facin servir han de estar boca avall, perquè no es vegin. Els jugadors les agafaran de dalt de la pila i després les posaran al final. Alguns mots seran més difícils d'encertar que altres. N'hi ha de tot.
A partir d'aquí, els detalls de la manera de jugar poden ser modificats segons es plantegi el joc. Però cal tenir en compte algunes coses que no es poden fer mai.
- No es poden fer servir castellanades que revelin fàcilment quin és el mot que cal encertar. Per exemple, si és vaixell, no es pot dir barco. Si durant l'explicació de les pistes s'usa una castellanada que no influeix gaire, es pot passar per alt, com un pues, vale, etc. Tot i que, com sabeu, seria bo acostumar-nos a evitar-les sempre i en qualsevol registre. Però penseu que serà un ambient espontani i tens, i és normal que s'escapi alguna castellanada.
- No es poden fer servir paraules derivades del mot que cal encertar. Per exemple, si és escriptor no es pot dir escriure.
- No es pot dir que el mot sona com o rima amb una altra paraula.
- No es poden dir onomatopeies ni fer sorolls.
- No es poden fer gestos que ajudin a encertar el mot.
- No es poden usar abreviatures ni inicials com a ajuda.
Si voleu afegir-hi alguna norma més, és cosa vostra.
RECOMANACIONS
Seria interesant fer servir un cronòmetre que vegi tothom, sobretot el jugador que dona les pistes i l'equip contrari. Així s'augmenta l'emoció. També seria adient usar algun dispositiu que faci soroll, com una campana, un xiulet, etc. La idea és fer-lo sonar quan s'acabi el temps o el jugador que dona pistes faci servir una paraula blocada.
Quan el jugador fa servir una castellanada que facilita l'encert del seu equip o una paraula blocada, pot passar a la següent fitxa mentre tingui temps i estigui dins del nombre de fitxes que pot passar, però no la podrà recuperar. També estaria bé tenir un diccionari a mà, per si sorgeixen disputes lingüístiques.
Si un jugador falla i ningú de l'equip contrari se n'adona, el joc continua. No val retreure després l'errada i amb el temps complert.
Són normes orientatives. Podeu adaptar-les al vostre gust!
Si veieu alguna errada en les fitxes, dues repetides o en teniu dubtes, podeu contactar amb mi > parlacatalana@gmail.com
EXTRA
Entra a EL GAT SABERUT, història i curiositats a dojo!
PARLA CATALANA